I alltför många år som anställd har jag presterat både på fritiden med familj, hem, barn och motion och så även i arbetslivet där jag inte tänkt på mig själv utan mer på resultat och effektivitet. Att vara rationell var viktigt och allra viktigast att få ett bra resultat! Annars var jag inte nöjd. Ja, presteraren i mig har verkligen jobbat hårt, så hårt att jag till slut åkte rakt in i den berömda väggen. Så sorgligt!


Varför lyssnade jag inte på min kropp?
Varför lyssnade jag inte på den inre rösten som talade till mig?
Varför lyssnade jag inte på själen som önskade något helt annat?

Min vardag fylldes med plikter och allt jag skulle göra för andra samt höga krav på mig själv. Jag själv kom i andra hand. Känner ni igen er?

Jag hann helt enkelt inte med att fylla på med energi, att göra de saker som gav mig energi, som t ex att måla, dansa, sjunga eller pyssla i trädgården, som jag älskar. Eller rättare sagt, jag prioriterade inte att fylla på med energi för mig själv. Jag tänkte, jag skall bara…. Eller jag gör det i morgon…
Skrämmande, eller hur? Genom att tänka på det här sättet lever jag ju inte i nuet, ej heller det liv jag vill leva!

Ohälsan sprider sig med lavinfart idag. Jag ingick i en KBT grupp där vi tränade på att komma tillbaka till livet med bra rutiner och pauser. Lära mig leva på ett nytt sätt med livskvalitet! Alla kvinnor som ingick i KBT gruppen led av utmattning där livspusslet är det som sätter käppar i hjulet, dvs yrkesarbetande kvinnor med familj och barn som blivit utmattade av stress.
Det är sorgligt att behöva se och höra detta år 2022! Har vi inte ett jämlikt samhälle? Hur kommer det sig att det är fler kvinnor än män som råkar ut för utmattning? Fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor, visar Försäkringskassans rapport (siffror fr 2020).

Nu är det dags att se på sig själv från ett annat perspektiv. Nu är det dags att sätta gränser för mig själv. Nu skall jag inte köra slut på mig själv en gång till utan börja leva, andas och ha kul!

Hur vill du leva ditt liv?